СИБИРСКИ КОТКИ

siberian,breeder,cat,сибирски,сибирска, котка,коте

Защо сибирска котка?

 

ЕСТЕСТВЕНО КРАСИВА, ПРИЯТЕЛСКИ НАСТРОЕНА, БЛАГА ПО ХАРАКТЕР, УСТОЙЧИВА НА ЗАБОЛЯВАНИЯ, 

ХИПОАЛЕРГИЧНА

Коя котка е Сибирска?

SIB, съгласно определението на чл. 2.6.15 от Правилника на FIFé, е тази котка, която има документ за произход, доказващ принадлежността й към породата – легитимно родословие или сертификат за признаване , в случай че произхожда от територията на бившия СССР. Сертификатът сe придружава от документ за внос и копие на ветеринарните документи, които доказват идентичността на животното, посочено в сертификата, като котката е микрочипирана преди издаване на посочените документи и номерът на микрочипа трябва да фигурира в паспорта, в родословието/ сертификата за признаване. 

Родословията се издават единствено от организации, членове на някой от световните фелиноложки съюзи, като са спазени изискванията на Breeding and Registration Rules (Правила за развъждане и регистрация).Селекцията е възможна единствено между регистрирани родословни SIB представители.

Всяко коте, което има външно сходство с породата, но не притежава родословие, е представител на домашните полудългокосмести котки. 

 

КРАТКО ОПИСАНИЕ

Едри, масивни котки с полудълга лъскава водоотблъскваща козина и гъст подкосъм. Овални широки лапи, закръглени очи, широка глава, характерна грива при мъжките и при някои женски екземпляри. Теглото е около 4-6 кг за женските котки и 6-10 кг за мъжките. Върхов физически разцвет след 3-та или дори 5-та година.

Цвят - естествените за аборигенните котки цветове с или без т.нар. таби (тигров рисунък), с или без бяло. Очите са зелени или жълто-зелени. Подробно описание на цветовите варианти с кодови означения според FIFe прочетете тук                                        

Произход: Русия, първи писмени сведения от 11 век. Предполага се, че се е създавала в течение на стотици години по пътя на обусловената от средата постепенна физическа промяна за оцеляване в сурови условия (приспособяване на козината и костната структура), както и чрез свободно кръстосване на местни домашни котки с диви котки. Официалното летоброене на породата в регистрите на световните котешки федерации започва от 1987 г. , с което се поставя началото и на селективното родословно развъждане.

  Сибирската котка е популярна като компаньон на алергични към котки хора, тъй като произвежда минимални количества от протеина FeL-D1 виновник за алергиите. Верността на твърдението е условна - зависи от конкретната котка и от конкретния човек. Има риск дори и сибирска котка да провокира проявата на алергия! 

  Подробно за спецификите на породата прочетете тук

както и в статия 1 и статия 2 от д-р Ал. Колесников, Русия

 

Хипоалергична ли е сибирката?

 В голяма степен - да, не предизвиква алергии в сравнение с други породи котки. Но гаранции няма. И затова написах тази статия, прочети я, ако страдаш от алергии от какъвто и да е вид. 

 

Recent Videos

1703 views - 0 comments
1873 views - 0 comments

WELCOME

ДОБРЕ ДОШЛИ

KITTENS